Студенти ЖДТУ в Літній школі 2018

Вже традиційним стало проведення Літньої школи в Чеській республіці в рамках співпраці Чеського центру освіти і культури ім. Вацлава Длоугі при ЖДТУ та Південночеського університету міста Чеське Будейовіце. У літній школі цього року прийняли участь студенти ЖДТУ, учні Житомирського обласного ліцею-інтернату для обдарованих  дітей та спеціалізованої середньої школи №16 міста Житомира. Під час проведення літньої школи з 22  по 29 червня 2018 року  студенти та учні ознайомилися з особливостями європейської освіти, умовами та організацією навчання в Південночеському університеті.

З самого початку подорож до Південночеського університету почалася з Польської Республіки, а саме відвідування історичної частини міста Краків.

Під керівництвом досвідченого екскурсоводу група Літньої школи мала змогу ознайомитися з частиною історії європейського міста, особливостями та побутом його мешканців.

Наступного дня після приїзду до міста Чеське Будейовіце студентів та учнів очікувала екскурсія до столиці Чеської Республіки – міста Праги.

В програму відвідування Європейської столиці входили такі відомі в усьому світі історичні пам’ятки, як собор Святого Віта, Пражський град, Староміська площа, Карлів міст та інші.

В подальшому програма перебування в Літній Школі складалася з двох частин. Перша частина (перша половина дня) ознайомлення з факультетами університету, а друга половина – екскурсії в історичні місця.

Першим факультетом, з яким було ознайомлення, це факультет здоров’я та соціальних наук (Faculty of Health and Social Science). Для студентів та учнів з Житомира була проведена екскурсія з відвіданням основної лабораторної бази на якій здобувають навички майбутнього фаху студенти –медики. Далі було відвідуванням сучасної університетської бібліотеки, що повністю відповідає європейським стандартам.

Бібліотека Південночеського університету є надзвичайним, як кажуть «атмосферним» місцем, робочий простір скомбіновано таким чином, щоб студент максимально міг зосередитися на навчанні та на науковій діяльності.

Бібліотека має три поверхи, на першому розташовується кав’ярня та службові приміщення, на двох інших читальні зали. Для студентів які мають маленьких дітей в бібліотеці передбачено ігрові дитячі зони. Для студентів, що інтенсивно працюють над завершенням наукової роботи передбачено окремі індивідуальні кімнати для роботи, що є відокремленими звуконепроникними стінами від загальних читацьких залів.

Звичайним для цієї бібліотеки є наявність сучасних комп’ютерів, провідного та безпровідного інтернету.

Слід зазначити що в бібліотеці функціонує автоматизована система здачі літератури яка відбувається без участі бібліотекаря та працює 24 години на добу.

Наступного дня студенти на учні відвідали факультет рибоводства та охорони вод (Faculty of Fisheries and Protection of Water).

Факультет розташовано в мальовничій частині Південночеського краю серед озер та лісів. Головною його особливістю є високорозвинена лабораторна база та значні наукові досягнення.

Слід зазначити, що на факультеті виведено коропа, м’ясо якого має підвищений вміст Омега-3 кислот, за користю не поступається м’ясу форелі та тунця. Також в лабораторіях цього факультету розроблена унікальна технологія вилучення чорної ікри з осетра після якої риба залишається живою.

 

Далі було відвідування мальовничого замку м. Глубока над Влтавой, що належав до давньої европейської династії Шварценбергів.

 

Особливістю цього замку є його те, що він побудований в готичному стилі та неодноразово перебудовувався в стилі ренесансу та бароко, змінивши при цьому 26 господарів.

Кожен наступний день літньої школи був не менш цікавий ніж попередній.

На студентів та школярів очікувало знайомство з сільськогосподарським факультетом (Faculty of Agriculture), яке складалося з 3-х частин, перша частина презентація факультету, відвідання пивоварні з дегустацією пива власного виробництва, що має назву «Наукове», та на заключення відвідання дослідної ферми.

 

Після ситного обіду в столовій університету, що чеською мовою зветься “Menza”, Літня школа продовжилася в старовинному замку міста Чеський Крумлов, яке віднесене до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. До речі, Чеський Крумлов – друге місто в Чеській Республіці після Праги, яке полюбляють туристи з усього Світу.

Перед екскурсією в замок група студентів та школярів літної школи отримала незабутні враження від відвідування Замкового саду.

 

Особливістю цього саду є глядацький зал під відкритим небом який обертається на 360 градусів, а сценою є парк, що її оточує . В середині парк приховує неймовірне озеро, поверхня його вкрита ковдрою з білих водяних лілій. Узбережжя озера оточують старовинні липи.

Далі була екскурсія в старовинний замок Чеський Крумлов.

Після екскурсії група учасників літньої школи мали змогу на вулицях старого міста скоштувати національний чеський смаколик «Трдельник».

Після завершення екскурсії місто Чеський Крумлов проводжало нас рясним дощем.

В кінці дня в Університетській Мензі після вечері відбувалося вручення сертифікатів учасників Літньої школи.

Далі усіх чекало повернення додому, але через ще одну європейську країну – Австрію. Наступного дня була екскурсія столицею Австрії містом Віднем, як ще її називають столицею музики.

По завершенню екскурсії діти поверталися додому сповненими вражень від відвідування трьох європейських країн та від Університетського середовища в якому перебували майже тиждень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *