Участь студентки факультету бізнесу та сфери обслуговування у програмі академічної мобільності «NSP» National Scholarship Programme of the Slovak Republic

Пряма мова Світлани Маньковської:

«Завдяки Чеському центру освіти і культури ім. Вацлава Длоугі, я брала участь в програмі National Scholarship Programme of the Slovak Republic і мала змогу поїхати до столиці Словаччини на навчання на літній семестр 2019/2020 н.р.. Відверто можу сказати, що це був найкращий і найбільш насичений подіями час мого життя, який кожен студент Житомирської політехніки може спробувати.

Звичайно, багатьох лякає те, що навчатися потрібно англійською мовою, але насправді викладачі дуже лояльні до міжнародних студентів і всіма способами допомагають. Багато студентів з Іспанії, Македонії, Португалії та Італії говорять дуже слабо англійською, тому їм йшли на зустріч та давали можливість виконувати завдання письмово, писати есе. Не говорячи про те, що спілкуючись англійською щоденно з друзями ти, хочеш-не хочеш, а розмовляти почнеш, тому думаю не варто нехтувати можливістю, і при нагоді, раджу їхати за цією програмою. Також варто пам’ятати про ретельну підготовку CV та motivation letter, за якими вас буде оцінювати комісія будь-якої програми, але і це не проблема. Головна умова для участі – бути активним студентом і особистістю, а інше зовсім не складно. Усі зусилля матимуть успішні результати!

Словаччина – дуже приємна країна для життя з маленьким населенням усього в 5,4 млн осіб.  В Братиславі, столиці країни, де я жила, багато різних народностей, тому люди звикли до різноманіття. Найцікавіше, що у програмі брали участь студенти з усіх куточків світу, які стали моїми найкращими друзями- з Мексики, Америки, Німеччини, Італії, Іспанії, Франції, Латвії, Молдови, Болгарії. Словенії, Греції, Хорватії, Туреччини.

Економічний університет у Братиславі має багату історію і є однією з найважливіших освітніх і науково-дослідних установ Словацької Республіки. Він був заснований у 1940 році і наразі є найкращим вищим навчальним закладом економічного спрямування в Словаччині. З дня свого заснування університет дав освіту більше ніж 72 тисячам фахівців у сфері економіки і державного управління. На сьогоднішній день в університеті навчається близько 15 000 студентів. Навчатися дуже цікаво і викладачі креативно проводять лекції і семінари. Дуже зручно, що можна самому обирати предмети та час заняття. Міжнародний центр університету в Братиславі завжди був готовий допомогти та вирішити будь-яку проблему: з гуртожитком, оформити документи та інше.

В Братиславі діють декілька студентських організацій ESN, які щоденно сплановують яскраві заходи та поїздки закордон. Завдяки групі у Фейсбуку, кожного дня нам пропонували різні заходи, такі як міжнародна вечеря, фестиваль прапорів, виставка країн, картинг, вигул собак, вечір кіно, дискотеки та караоке, квести по нічному місту та ice-breaking games для перших знайомств, а кожні вихідні – поїздка (звичайно, за нашим бажанням). Братислава знаходиться у центрі Європи, тому дуже легко від неї за 1-2 години дістатися до Відня у Австрії, Будапешту, Брно, а за 4 – потягом до Праги та до гірського містечка Словаччини Попрад, популярного напряму хайкерів з усього світу, адже там знаходяться мальовничі гори -високі Татри.

Таким був перший місяць і мав би бути весь семестр, але на жаль, коронавірус доторкнувся і до мого обміну. Університет закрили, всі заходи відмінили, але ми навчалися онлайн, всі лекції, семінари, проекти, виступи проводилися на платформах Майкрософт Тімс та Zoom. Протягом першого місяця, який був надзвичайно насиченим, я встигла побувати у 3-х країнах світу та перезнайомитися з різними приємними та цікавими людьми, завдяки спілкуванню з якими ці складні часи пережити було легше. Словаччина швидко відреагувала на пандемію і вжила заходи, тому було дуже безпечно знаходитись там. Через це всі заклади та навіть деякі фестивалі відновили досить швидко-вже на початку травня ми могли вільно себе почувати та гуляти по місту і зустрічатися з друзями.

Я безумовно вдячна Чеському центру і долі, що поїхала на обмін у Словаччину, навіть наперекір усім негараздам це був незабутній час мого життя!»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *